Logo
Logo

Tips voor een optimaal gebruik

Hoe benut u de volledige potentie van uw elektrische auto?

Zo gebruikt u uw elektrische auto

Hoe gebruikt u uw elektrische auto? Hoe werkt het? Hoe haalt u alles eruit wat erin zit? Met de tips en inzichten van onze specialisten weet u precies hoe het moet. 

Het laden van een elektrische auto

Het laden van een elektrische auto gaat, de naam zegt het al, met stroom via een laadpunt. Om vervelende verrassingen te voorkomen is inzicht in twee punten van belang; oplaadpunten en laadsnelheid.

Oplaadpunten:
U kunt ervoor kiezen om thuis een laadpaal te laten installeren en u kunt laden bij een publieke laadpaal.

Wanneer u kiest voor een laadpaal thuis dan is het goed om een officieel laadpaal aan te schaffen. Publieke laadpalen mogen vrij gebruikt worden. Nederland telt ruim 75000 laadpalen.

Laadsnelheid:
De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen en energieverbruik van de elektrische auto.

Er zijn twee opties; snelladen en gewoon laden.

De snelheid van het laden hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de aansluitwaarde van de laadpaal of de capaciteit van de onboard charger. Gewoon laden kan, thuis via het stopcontact, soms tot wel 24 uur duren. Maar met een goede laadpaal aan huis of een openbare laadpaal kan dit al snel teruglopen naar minder dan 8 uur (afhankelijk van de capaciteit van de accu). De snelste manier om de accu op te laden is via snelladers, dan heeft u meestal met een half uur een 80% volle accu.

De actieradius van een elektrische auto

Actieradius is de afstand die u met een auto kunt halen, zonder tussentijds te moeten stoppen voor elektriciteit, benzine of diesel. We kunnen nooit vooraf heel stellig zeggen wat de actieradius gaat zijn.
Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld het seizoen of uw rijstijl. Echter, om u toch een beeld te geven hebben we een klein rekenvoorbeeld gemaakt:
 

Bij brandstofauto's zijn we gewend om te rekenen met aantal kilometers per liter. Bij een elektrische auto is spreken we over kW per 100 kilometer. Vuistregel om dit uit te rekenen is: Ongeveer 18 kW per 100 kilometer. Als u dit deelt door uw accucapaciteit dan weet u ongeveer hoeveel kilometers u kan rijden.

Bijvoorbeeld: De Skoda Enyaq iV heeft een accucapaciteit van 80 kWh. 80 kWh accucapaciteit/18 kW per 100 km. U kunt dus ongeveer 444 km met de Skoda Enyaq iV rijden.

chevron_left Meer weten? Bekijk de video over hoe u de accucapaciteit zo goed mogelijk kunt benutten. 

Duurzaam rijden met een elektrische auto

Om de elektrische auto zo duurzaam mogelijk in te zetten zijn 3 factoren van belang:

  • Cruisecontrol
    Hard rijden staat gelijk aan meer energieverbruik. Houd, voor een zuinig ritje op de snelweg, een snelheid aan van 90 tot 100 kilometer per uur. Gebruik cruisecontrol voor een gelijkmatige snelheid.
  • Eco-banden
    Eco-banden geven minder weerstand tijdens het rijden. En hoe minder weerstand, hoe beter de actieradius. Rijdt u regelmatig lange afstanden? Dan zijn Eco-banden een hele goede optie voor een duurzame rijstijl.
  • Brake-functie / Regeneratie-functie
    De Brake-functie (vaak aangeduid met een B) of regeneratie-functie zorgt ervoor dat elektrische auto’s opladen op het moment dat het gas wordt losgelaten. Op dat moment werkt de elektromotor als generator.
    Op die manier wint de auto als het ware haar eigen energie terug. Fijne bijkomstigheid is dat de remblokken zo ook veel minder te lijden hebben.

Vragen mag altijd

Heeft u een vraag? Stel deze gerust. Onze EV-Experts staan u graag te woord.

Bekijk de veelgestelde vragen. Wellicht staat uw vraag ertussen. Of vul het digitale formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.